Att bygga en app – så gör man

Hur bygger man en app?

Kunder kommer till oss med allt från en idé till en verifierad specifikation. Så hur lyckas man bygga och lansera en app, oavsett det är till butik eller internt?

På Crossplatform har vi byggt många appar och delar gärna med oss av våra kunskaper och erfarenheter.

Allt beror på omfattningen “scope“. Och det är ett exempel på krångliga branschtermer som vi reder ut i denna kompletta guide för att bygga en app.

Se även

Verifiera appens idé

Att bygga en app genom kräver att man verifierat idén
Att bygga en app genom kräver att man verifierat idén

Så ni har en fantastisk idé för en app och tänker “bygg den bara”. Men i det här tidiga stadiet är det viktigt att stanna upp och ställa sig några kritiska frågor:

 • Har någon annan redan byggt appen och äger marknaden?
 • Vill användarna ha det du erbjuder?
  • Fråga några tilltänkta användare för att verifiera idén med en bildprototyp
 • Är någon beredd att betala för appen?

Läs mer:

Bygg appens viktigaste funktion först

Största misstaget när man ska bygga en app är att ta vatten över huvudet. Så identifiera viktigaste funktionen eller funktionerna. Detta definierar MVP – “Minimum Viable Product”. Det vill säga vad du måste ha i appen. Detta blir din första release, leverans.

Backlog – appens funktioner

Dela upp de delar av appen som ska byggas i en backlog
Dela upp de delar av appen som ska byggas i en backlog

När Crossplatform estimerar tid och kostnad krävs en specifikation – kravställning – över vad som appen ska innehålla. Hur många sidor och framför allt vilka funktioner i telefonen appen behöver. T.ex:

 • Inloggning
  • Social (Facebook, Google)?
  • Engångskod?
 • SMS
 • Kartor
 • GPS position
 • Push notiser
 • Dela på sociala nätverk
 • Chatt
 • Kamera
  • Ladda upp bilder
 • Språk / lokalisering

Denna lista av “features” – funktioner – utgör det som kallas “backlog” – en detaljerad “att göra”-lista.

Utöver era krav så tillkommer tid för att sätta upp appens navigering, tester, backup, GDPR, innehåll för App Store / Play Store om appen ska publiceras där och projektledning.

Design – bygg bildprototyp av appen och verifiera

Bygg en bild prototyp av din app och verifiera den med riktiga användare
Bygg en bildprototyp av din app och verifiera den med riktiga användare

När vi vet vilka funktioner appen ska ha så kan vi bygga en bildprototyp, även kallad “mock“. Denna behöver inte ha någon fantastisk visuell design utan kan vara gjort med papper och penna eller digitala verktyg som invision, mockup eller marvel. Om du inte vill göra det själv har Crossplatform designer som kan allt om mobil UX.

Bildprototypen är som en avancerad PowerPoint som du kan be tilltänkta användare (familj, kolleger) testa att klicka runt i. Detta kommer ge dig ovärderlig information om appen.

Våra designers kan också hjälpa till att förfina en befintlig design eller omvandla något enkelt som du ritat ned till en interaktiv prototyp.

När den initiala prototypen är verifierad kan vi göra en mer förfinad design, ett attraktivt utseende som förhöjer användarnas upplevelse.

Läs mer:

Appens data – bygga ett backend

Bygg backend för en app så datat kan förvaras tryggt i molnet
Bygg backend för en app så datat kan förvaras tryggt i molnet

Det många inte tänker på när de ska bygga en app är att all information måste förvaras någonstans i en databas och skickas mellan appen och databasen via ett så kallat “backend” eller “API“.

Vissa appar bygger på ett befintligt backend – som din webbsida eller något annat befintligt system – medan andra är helt fristående.

Då behöver vi även bygga ett sådant, se till att det publiceras till molnet (t.ex. Amazon AWS, Google eller Microsoft Azure) och att databasen säkerhetskopieras.

Bygg MVP appen

Äntligen kan vi komma igång och bygga självaste appen! Vi fokuserar på vår MVP och bygger alltså minsta möjliga för att appen ska bli användbar.

Ofta bygger vi först appen utan backend, eller bara bildprototypen, för att kunna visa upp appen för investerare eller göra initiala användartester.

Men alla delar behövs för en riktig app: funktioner, design, databas och backend.

Crossplatform gör en tidsuppskattning och använder agil metodik för att leverera i tid, där ni får veckovis uppdateringar om appens framsteg. Det är aldrig någon risk för att tiden drar iväg utan att ni vet om det och har möjlighet att prioritera om backlog.

Publicera till app butik eller internt

iPhone och Android har olika app-butiker
iPhone och Android har olika app-butiker

När appen äntligen är färdig är det dags att publicera till Google Play Store och Apple App Store. Men vissa appar distribueras endast internt inom ett företag, vilket kanske känns tryggare men oftast gör det krångligare för användarna att ladda ned appen.

Crossplatform hjälper er förbereda innehåll för butikerna så som bilder på appen, beskrivande text och villkor.

Löpande underhåll

När appen väl är släppt så behövs löpande uppdateringar eller kanske utveckling av de funktioner som vi sparat i vår backlog. Dessa utvecklas oftast på timbasis.

Vi ser fram emot att höra om er stora appidé!


Kontakta app utvecklare

Crossplatform